top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBarbara De Busschere

Valkuilen voor freelancers

Als freelancer heb je de vrijheid te werken waar je wilt, je bepaalt zelf welke opdracht je aanvaardt en tegen welke voorwaarden; maar bovenal je hebt jouw carrière pad volledig zelf in de hand. Toch is niet elke dag een dag zoals je die zelf wenst, je botst op een muur. Je gaat in de fout, ook dat is onvermijdelijk. Wat zijn de courante valkuilen die je als freelancer best vermijdt?


Te laag tarief


Freelancers hanteren soms al eens een wisselend tarief, net omdat ze die bepaalde klant willen aantrekken en zo hun portofolio uitbreiden. Dat kan, maar besef dat je bij een vervolgopdracht bij diezelfde klant geen significante loonsverhoging kan doorvoeren. Werk daarom liever aan een tarief die jouw ervaring en kennis verantwoordt. Als je jezelf en je competenties goed kent, dan weet je ook wat je waard bent Hou je er dus aan. Er zullen momenten zijn dat je prijs hoog is voor een bepaalde opdrachtgever en dat kan, maar hou voet bij stuk want je wil toch ook jouw rekening kunnen betalen?

Hoe je dat tarief bepaalt verneem je in een latere blog of via onze financiële coach, Sabien De Four, bij go4freelance.


Durf 'neen' zeggen


Alle opdrachten accepteren om het risico te vermijden dat je opdrachtgevers verliest of dat geen andere opdracht jouw pad zou kruisen kan goed aanvoelen. Toch zorgt dit op termijn voor een negatief effect. Het accepteren van alle opdrachten en nooit iets weigeren, maakt dat je in een circuit kan terechtkomen van veeleisende klanten en er onrechtstreeks een negatieve balans werk en privé op nahoudt. Jij bent de stuurman van jouw ship, niet de matroos. Aanvaard opdrachten die volledig in lijn liggen met jouw kennis en zorg voor een match met jouw opdrachtgever. Leer 'neen' zeggen indien de klik er niet is.

Stel altijd een contract op


Hoop dat het jou nooit overkomt, maar toch zijn er freelancers die op het einde van hun opdracht of bij hun maandelijkse afrekening niet betaald worden. De reden hiervoor kan uiteenlopend zijn, van plots verdwijnen van de opdrachtgever, tot te weinig cashflow tot niet tevreden van de opdracht, doch tussendoor nooit gecommuniceerd. Maar hoe kan je dit vermijden? Eigenlijk kan je dat niet. Zorg altijd voor een contract, basisregel nummer 1. Tussentijds communiceren en aandachtig zijn voor bepaalde situaties die je aanhoort. Kortom anticiperen, niet afwachten. Onderhandelen indien nodig/kan en zorgen dat je samen tot een compromis komt. Alles om verdere stappen te vermijden want dat komt niemand ten goede.


Valkuilen, je hebt er zovele. Wees je bewust van jouw eigen sterktes. Werk vanuit jouw persoon en blijf jezelf. Je hebt niet voor niks de stap naar freelance gezet. Je kant dit!


Deel uitmaken van de go4freelance community.

Schrijf je dan nu in op www.go4freelance.be en ontdek waarmee wij jou kunnen helpen.90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page