top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBarbara De Busschere

Netwerken als freelancer: hoe doe je dat in tijden van corona?


Netwerken. Als freelancer een must maar niet iedereen aanschouwt het als zijn/haar favoriete bezigheden. Meer nog, de kans is groot dat het ook in jouw top drie van grootste uitdagingen staat. Hoe dan ook, het klassieke netwerken zit er vandaag niet in omwille van de coronamaatregelen. We moeten dus op zoek naar andere manieren om contacten te leggen en te onderhouden.


Netwerken is zoveel meer dan events en recepties afschuimen. Je kunt het ook gewoon met je laptop. Zichtbaar worden via sociale media en je website is ook netwerken.


Zet de ander in de spotlights


Netwerken beginnen met interesse in de ander. Netwerk vanuit de mindset dat je anderen gaat helpen en toon oprecht interesse voor de ander vanuit een open en nieuwsgierige houding. Het is lastig om in deze tijd een nieuwe relatie op te bouwen, maar de crisis biedt je ook een mooie opening voor een gesprek. Vraag hoe de crisis de ander raakt. Kun je misschien helpen? Door duidelijk interesse te tonen, maak je echt contact. En waarschijnlijk komen uit dat gesprek ook wedervragen voort.

Deel je expertise

Zichtbaarheid creëer je niet alleen door ervaringen te delen, maar ook door expertise te delen. Gooi een werkbare tip online.

Durf jezelf te tonen


Mensen doen zaken met mensen. Wees dus toegankelijk en zichtbaar en plaats een profielfoto op je socialemediakanalen en je website. Mensen willen zien met wie ze te maken hebben. Een foto geeft niet alleen een eerste indruk over jou, maar versterkt ook de uitstraling van je onderneming.


Plan je netwerktijd


Integreer netwerken in je agenda. Leg vast wanneer je berichten op sociale media plaatst, reageer op posts van anderen en communiceer met volgers of likers. Stuur een link van een interessant artikel door naar je connecties en vraag bestaande contacten op welke manier je ze kan helpen.


Kies kwaliteit boven kwantiteit


Wil je dat je netwerkconnecties je aanraden bij anderen? Dan is het belangrijk dat zij je goed kennen en weten wat je doet. Investeer daarom niet alleen in nieuwe contacten maken, maar ook in een sterkere band opbouwen met de contacten die je al hebt.


Geven en nemen


Netwerken draait om geven en nemen. Ga niet voor het klassieke verkoopspraatje, maar help een ander en sta zo al gauw een streepje voor. Wie weet vind je zo iemand met wie je een goede klik hebt en die jou wellicht op een later punt kan verderhelpen.


Thuiswerk als voordeel


Beschouw het verplichte thuiswerk als een tussenfase, een periode waarin je het voorbereidende werk doet. Door nu veelvuldig contacten te leggen, verlaag je straks de drempel om ook echt naar buiten te gaan en mensen te ontmoeten. Het is een efficiënte manier om het pad te effenen naar face-to-faceontmoetingen. En die zijn nodig, want persoonlijke contacten zijn sowieso krachtiger en effectiever.


Meer dan ooit hoort netwerken vandaag bij het ondernemerschap. Het is een essentieel onderdeel van je business waar je als freelance-ondernemer niet omheen kunt.


Een gouden tip in deze uitdagende tijden? Blijf wie je bent!

Door dicht bij jezelf te blijven, en optimaal gebruik te maken van je sterktes, kun je ook nu netwerken met een positief resultaat voor je business.


Meer weten?

Als oprichter van #go4freelance zet ik jou graag op weg.


48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page